Mõnel inimesel tekivad hambaaugud(ehk kaaries) kergemini kui teistel. Erinevalt levinud eksiarvamusest ei ole kaariese teke enamasti seotud „sünnipäraselt viletsate hammastega”. Kaaries on nakkushaigus, mille teket saab vältida. Kaariest põhjustab mikroobide suur hulk ja väär toitumine. Tihti on põhjuseks ka sülje vähesus või selle nõrgenenud kaitsevõime. Mida vähem on suus kaariest põhjustavaid mikroobe, seda väiksem on hambaaukude tekkimise tõenäosus. Mikroobide arvu suus aitab aga vähendada korralik suuhügieen ning mõõdukas suhkrutarbimine.
Suhkrute tarbimisel tuleks meeles pidada tõsiasja, et kaariese tekkes ei ole oluline mitte suhkru kogus vaid selle söömise sagedus. Seetõttu on kõige ohtlikumad sagedased näksimised põhitoidukordade vahel, suhkruga „mullinätsud” ning maiustused, mida hoitakse kaua suus (näiteks pulgakommid). Suhkruasendajad (ksülitool, sorbitool, maltitool, aspartaam jt.) on tavaliselt mikroobidele „toiduks” sobimatud ning ei kujuta seega ohtu hammastele. Ksülitoolil on ka omadus pidurdada mikroobide paljunemist.